Bugün - Friday, September 22, 2017
Afyon 8°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Magazin Güncel Siyaset Neler duyduk? Spor Sağlık Eğitim İlçeler Söyleşi Ekonomi 
Haber Detayları

GAPS (GUT AND PSİKOLOJİ SENDROMU) -1-

Beslenme ile hastalık tedavisinin kısacası GAPS (GUT AND PSİKOLOJİ SENDROMU) -1-

Sağlık Haberi - Thursday, January 12, 2017 - 23:56
Resmi büyütmek için üzerini tıklayın...

Beslenme programında bulunması gerekenler

Bugün sizlere yenilmesi ve yenilmemesi gereken gıdalar hakkında bilgiler vereceğim. Mesela yumurta. Yumurta bu dünyadaki en kolay sindirilen ve besleyici gıdalardan biridir. Bir diğer tüketilmesi gereken gıda ürünü tuz. Tuz olmazsa olmazdır.Kaçınılması gerekenleri de sizler için derledim.

 

GAPS Beslenme Programında Mutlaka Bulunması Gerekenler

 1. Et ve Balık: Bütün taze ve donmuş etler, sakadat, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz ürünleri.

Et ve balık mükemmel besin kaynaklarıdır. Yağsız etten uzak durun; vücudumuz et liflerini ancak yağ, kolajen ve bir etin sağlayabileceği diğer maddelerle birlikteyken kullanabilir. GAPS hastaları yeterince hayvansal yağ tüketmelidir, bu yüzden pişireceğiniz etin etrafında yağ da olsun. Kümes hayvanlarının da etiyle birlikte yağını ve derisini de yemeliyiz.

2. Süt ve Süt Ürünleri:GAPS hastalarına sadece evde fermente edilmiş süt ürünleri tavsiye ediliyor. GAPS Hastaları, Giriş Diyetinin parçası olarak evde yapılmış yoğurdu, ekşi kremayı ve kefiri tolare ediyorlar..

3. Yumurta: Yumurta bu dünyadaki en kolay sindirilen ve en besleyici gıdalardan biridir. Ne yazık ki bazı temelsiz “bilimsel açıklamalar” ve ticari propagandalar yüzünden yumurta, muhteşem besin değerine rağmen gözden düşürüldü. Vucuddaki kolestorolü yumurta arttırmaz ama karbonhidrat içerikli besinler arttırır.

4. Nişastasız taze sebzeler: Enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, havuç, salatalık, kereviz, yeşil fasulye, kabak, patlıcan, sarımsak, soğan, karalahana, marul, mantar, maydanoz, taze bezelye, her renk biber, bal kabağı, çalı fasulyesi, ıspanak, domates, turp, şalgam,

su teresi; nişastasız sebzelerdir.

5. Bütün meyveler: (dutsu meyveler dahil) Meyveler taze, pişmiş, çiğ, kurutulmuş (sorbat, sülfit, şeker, nişasta gibi katkıları olmadan) ve donmuş (bir katkı

olmadığından eminseniz) tüketilebilir. Olmamış meyve bol nişasta barındırdığı için olgun meyveler yenmelidir.

6. Kabuklu yemişler ve çekirdekler: Ceviz, badem, fındık, kaju, fıstık, ayçe-kirdeği, kabak çekirdeği ve susam çekirdeği. Kavrulmuş, tuzlanmış, kaplanmış

veya başka bir işlemden geçirilmiş olmamalıdır.

7. Fasulye ve baklagiller: Kuru fasulye, mercimek ve kuru bezelye. Bu bahsettiklerimiz dışındaki tüm baklagiller, GAPS hastaları için aşırı nişastalıdır ve

uzak durulması gerekir.

8. Bal: Bütün doğal balları tüketebilirsiniz.

9. İçecekler: Bir GAPS hastası; su, taze sıkılmış meyve-sebze suları ve et/balık suyu tüketmelidir. Yetişkinler sütsüz açık çay ve kahve içebilirler. GAPS hastalarının alkollü içecekleri tüketmemesi en iyisidir.

10.Katı ve sıvı yağlar:GAPS hastaları için en iyi yağlar; kuzu, dana/sığır, kümes hayvanı gibi hayvanlarda bulunan doğal yağlardır. Bu yağlar bağışıklığı, sindirim ve sinir sistemini onaran tüm doğru besinleri sağlar. GAPS hastalarının bu yağlardan bol bol tüketmesi gerekir. Aslında hastanız ne kadar çok taze

hayvansal yağ tüketirse o kadar hızlı iyileşir.

11.Tuz: Doğal kristal tuzu ve tam deniz tuzu, insan vücudunu meydana getiren bütün mineralleri ve eser elementleri içerir. Bu doğal haliyle tuz sadece faydalı

değil, olmazsa olmazdır. Ancak sanayi kullanımında saf sodyum klorür gerektiği için, doğal tuzdan diğer tüm elementler ve mineraller yok edilir. Biz bu tuzu “sofra tuzu” adı altında tüketiyoruz ve tabii ki tüm işlenmiş yiyeceklerimizin içinde ondan bolca var. Tuzun bu hali vücudumuz için bir düşman gibidir, en basitinden iç dengemizi bozar.. Vücut fazla sodyum klorürle başa çıkmaya çalışırken çeşitli zararlı asitler, safra kesesi ve böbrek taşları oluşabilir.

 

GAPS Hastasının Kaçınması Gerekenler

1. Tüm tahıllar ve onlardan yapılan her şey: Buğday, çavdar, yulaf, pirinç, mısır, darı, arpa, karabuğday, bulgur, Bunları keserek hatırı sayılır

miktarda nişasta ve bütün glüten diyetten çıkmış olur. Aslında tüm tahılların kesilmesinin amacı diyeti glütensiz yapmaktadır.

2. Tüm nişastalı sebzeler ve onlardan yapılan her şey: Patates, Hint yer elması, tatlı patates, yabani havuç, beyaz yer elması, gibi nişastalı sebzeler de diyette yer almaz.

3. Şeker ve şeker içeren her şey:

4. Nişastalı bakliyatlar: soya fasulyesi, maş fasulyesi, nohut, fasulye filizi, bakla diyet süresince beslenme programında yoktur. Çünkü nişastanın her çeşidi, GAPS hastalarının anormal bağırsak florası nedeniyle fermente edilemez ve sindirilemez. Bu nedenle, patojenik florayı ve parazitleri besleyen bir yiyeceğe dönüşür.

5. Laktoz ve laktoz içeren her şey: Sıvı veya kurutulmuş her çeşit süt, ticari üretilmiş yoğurt ve ayran, ekşi krema, laktoz içeren işlenmiş yiyecekler diyette yoktur.

6. İşlenmiş Gıdalara, Hayır! Kekler, tatlılar ve hazır pek çok yiyecek şekerle yapılır ve hepsinin ana maddesi undur. Bunun yanında renklendirici, koruyucu, tatlandırıcı gibi pek çok kimyasal da içerirler. Glütenli veya glütensiz, hepsinin diyetten uzak tutulması gerekir.

7. Soya kesinlikle olmamalıdır ! İşlenmiş gıdaların çoğunda; margarinlerde, salata soslarında ve diğer soslarda, ekmeklerde, bisküvilerde,

pizzalarda, bebek mamalarında, çocuk atıştırmalıklarında, tatlılarda, keklerde, vejetaryen ürünlerde, süt yerine kullanılan ürünlerde,yeni doğanlar için süt formüllerinde bulunabilir.

 

*Dr.McBride GAPS kitabindan derlenmiştir.

 
Anahtar Kelimeler:Beslenme, hastalık, tedavisinin, kısacasıGAPS, (GUT, AND, PSİKOLOJİ, SENDROMU),
Kaynak / Editör: Okunma Sayısı: 754
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Sağlık Haberleri
Sağlığına Afyon’da kavuştu
Devlet hastanesinde başarılı ameliyat
Hastaya hizmet sıfır!

Hastaya hizmet sıfır!
Discolans
On sekiz bin hasta muayene oldu
Bir başarı daha
Ayağı kesilmekten kurtarıldı
Diğer Başlıklar

Kargo evliliği
Kim ne ceza aldı
Baba-oğul yargılandı
Bakan Soylu geliyor
Jandarmadan af yok
ODAMIZ TARAFINDAN BİLİRKİŞİLİK EĞİMİ VERİLECEKTİR
FETÖ mensuplarına cezaları kesildi
Evlenmek vaadiyle dolandırıldı
Yavru geyik görebilecek
SİHA’lar çok faydalı
E-Gazete (Odak Gazetesi)
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Mustafa Özkal
Zapta geçsin Efendim!
SENONU ANLAYAMAZSIN DİYENLERPEK MUHTEMELSENİN ONU ...
Ahmet Işık
EVLİ OLAN DA OLMAYAN DA DERTLİ
Ev sahibi olmakta zor, kiracı olmakta zor. Evin va...
Fatih SUSUZ
İyi yoldayız
  Federasyon kupası karşılaşmaları iç...
Ali KÜÇÜKKARTAL
ÜRETKENLİKTE MİLLİLİK ve YERLİ SERMAYE
  İnsanlık tarihinin en başından bu tarafa &...
M.Emin Güzbey
DOĞA AFYON İÇİN BİR ŞANS (3)
Yeni okulların açılmasının sektöre yan...
Hüseyin ÖZHARPUTLU
LİYAKAT
Son zamanlarda bilhassa 15 Temmuz kalkışması sonuc...
Gökhan Kocaaslan
Neye göre kime göre
Önceki günkü köşe yazımda sahi...
SAYGI ÖZTÜRK (Konuk Kalem)
MENZİL TARİKATI SAĞLIK BAKANLIĞINDAN TEMİZLENİYOR
Sağlık Bakanlığı, doktor olmayanların hastane y&o...
YAVUZ DONAT
Sıcak gündem
Uzatmalı Kurban Bayramı bitti...&nb...
Ahmet SARLIK
Racon kesmek Hilmi Tiril’e yakıştı mı?
Tüm okurlarımızın dün sona eren müb...
Rabia Güzbey
Vah Vaaahhh!...
    Milli Eğitim Bakanlığı Ensar Vakfı...
Sercan SAYIN
Basketbol’un tarihi ve yaşanan ilkler
  Basketbol, bütün dünyada en...
Prof.Dr. Şan Öz-Alp
ORTADOĞULU OLMAMAYA ÇALIŞMAK
 Yurdumuzun coğrafi konumu her ne kadar Ortad...
Dr. Hasan Hüsnü Eren
AĞIR METALLER
  Günlük hayatımızda Ağır Metal bi...
Feyzullah Demirkale
ÇOCUKLARINIZA SEVGİNİZİ VERİN, DÜŞÜNCELERİNİZİ DEĞİL
  Her ebeveyn için evlat sevgisi başk...
İlan

Facebook
Namaz Vakitleri ( Afyon )

İmsakGüneşÖğleİkindiAkşamYatsı
05:0006:3713:0116:2719:0520:29

Friday, September 22, 2017
Tarihte Bugün
1520 - Yavuz Sultan Selim Hanı'ın vefatı
1980 - İran-Irak savaşı başladı
1922 - Emirdağ ve Ezine'nin kurtuluşu.
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
1.30